independent school for the city

School's Out! ON AIR - Corona Perspectives

On Friday 05, 12 and 19 June 2020, we organised three School’s Out! live-stream conversations about the consequences of COVID-19 for Rotterdam. We talked about the problems that it brings, but also about the new perspectives it opens up. The events were all in Dutch.

Het corona virus heeft de wereld op zijn kop gezet. Wat we een paar maanden geleden nog als vanzelfsprekend aannamen is nu opeens onmogelijk geworden. Evenementen zoals onze School’s Out! avonden zijn afgelast, het nachtleven ligt plat, we mijden drukke plekken en werken massaal thuis. Dit legt een aantal problemen bloot die van grote impact zijn op ons publiek en onze partners in the Independent Universe. Tegelijkertijd biedt het kansen om onze stad mogelijk blijvend te veranderen. Onder leiding van Christine de Baan gingen we gedurende drie vrijdagavonden in gesprek met kritische denkers, makers en optimisten uit Rotterdam en daarbuiten op zoek naar oplossingen en nieuwe perspectieven. De gesprekken zijn hieronder live terug te kijken of via ons YouTube kanaal.

VRIJDAG 5 JUNI 2020, 19:00 – 20:00
SCHOOL’S OUT! CORONA PERSPECTIEF #1: MAAK HET NOU!

Deze crisis heeft ervoor gezorgd dat er talloze ondenkbare dingen zijn gebeurd en een van de meest verrassende is misschien wel dat we plotseling een overheid zien die ouderwets krachtig optreedt en regie voert op allerhande terrein. En die met geld strooit: miljarden voor de grote bedrijven en ook is er een steunpakket voor de gevestigde culturele en kunstinstituties. Het voortbestaan van deze instituties is belangrijk. Maar het is slechts één van de middelen om kunst en ontwerp een centrale plek in onze samenleving te geven. Een instituut is er voor de kunstenaars en ontwerpers, niet andersom! Daarom zou er naast steun voor de organisaties vooral heel veel steun moeten zijn die direct naar de makers zelf gaat. Hoe doen we dat? Door middel van regelingen, subsidies en uitkeringen, omgeven door slotgracht met regels, loketten en commissies?

Met Felix RottenbergAziz Yagoub (Annabel), Michelle Mandos (Gemeente Rotterdam), Olphaert den Otter (kunstenaar) en Lonneke van Straalen (violiste en coach) gingen we in gesprek over de kansen en obstakels van de oprichting van een bank ter ondersteuning van Rotterdamse makers, zelfstandige producenten, ontwerpers en kunstenaars. 

VRIJDAG 12 JUNI 2020, 19:00 – 20:00
SCHOOL’S OUT! CORONA PERSPECTIEF #2: HOUWEN ZO!

Overal in Nederland op straten en pleinen, in parken en op stranden, in, op en rond gebouwen, wordt de ruimte herverdeeld om de stad ‘Coronaproof’ te maken. Stoepkrijt en politietape, betonnen bumps en plantenbakken, piketten en pylonen worden neergezet om mensen op veilige afstand van elkaar te kunnen wandelen, fietsen en rondhangen. Pas door de crisis en het stilvallen van de economie, zien we hoe oneerlijk de toegang tot de stedelijke ruimte eigenlijk was verdeeld, en hoe de bewoner, de fietser, de voetganger en de bankzitter steeds verder was verdrongen door de eisen van verkeersdoorstroming en commercie. Maar nu zijn dingen toch ineens mogelijk, ook al waren ze onbespreekbaar op de burelen van de verkeersdeskundigen en de commerciële uitbaters.

Met Thalia Verkade, Mike Emmerik, Jorn Wemmenhove (Humankind), Teun van den Ende (Vers Beton), Annemieke Fontein (Gemeente Rotterdam), Harm Timmermans (Shift AU) en Elma van Boxel (ZUS) spraken we over de mogelijkheden om aspecten van de stad te veranderen die toch al lang op ons verlanglijstje stonden. We hebben weer ruimte in de stad, en die gaan we niet meer teruggeven. Opstaan = Plaats Vergaan.

VRIJDAG 19 JUNI 2020, 19:00 – 20:00
SCHOOL’S OUT! CORONA PERSPECTIEF #3: KLAAR D’R MEE!

Als er één ding is wat deze crisis laat zien, is het wel dat we toch echt een sterke en daadkrachtige overheid nodig hebben om gezond en solidair te blijven; het soort overheid die er wel degelijk nog steeds blijkt te zijn, al is daar een crisis voor nodig om haar gezicht weer te tonen. Wij verwachten dingen van de overheid waartoe zij na decennia van neo-liberale herstructurering eigenlijk niet meer over gaat. Alles wat cruciaal en essentieel is, is gedereguleerd en gedecentraliseerd naar zelfstandig gerunde instellingen en bedrijven, ziekenhuisbedrijven, opleidingsbedrijven, volkshuisvestingsbedrijven en veiligheidsbedrijven, met de bezorgde burger als klant en de overheid als manager op afstand. Maar nu het rijk noodgedwongen deze bedrijven met enorme injecties van geld overeind moet houden, moet zij dan niet weer het heft in eigen hand nemen als bestuurder namens het volk?

Met Riek Bakker, Dirk Sijmons, Wouter Vanstiphout, Astrid Kockelkoren en Fenna Haakma Wagenaar, gingen we in gesprek over de kansen en noodzaak om de geldstromen en plotselinge bestuurlijke flexibiliteit en daadkracht die nu vrijkomt, aan te wenden om structurele veranderingen te bewerkstelligen. Kunnen we deze energie vasthouden, in plaats van de regie weer over te dragen aan de neo-liberale tombola?

crosschevron-down